Pigmentvlekken

Huidproblemen en oplossingen

Pigment en ouderdomsvlekken bijna iedereen krijgt of heeft hier last van

Pigmentvlekken komen in verschillende soorten en maten. Van sproeten tot donkere pigmentvlekken, allemaal zijn een ophoping van melanine. De meest voorkomende is de “café-au-lait vlek”: een pigmentvlek die dezelfde kleur heeft als een kopje koffie verkeerd. Pigmentvlekken kunnen ontstaan door de zon, of zijn bij de geboorte al zichtbaar. Pigmentvlekken verdwijnen niet uit zichzelf en zijn zeer goed te behandelen d.m.v. een fruitzuurpeeling

 

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn ophopingen van pigment in de huid. Deze vlekken kunnen overal op het lichaam voorkomen en zijn – afhankelijk van het huidtype – donker of licht van kleur. In de meeste gevallen komen pigmentvlekken voor op lichaamsdelen die veel worden blootgesteld aan de zon, zoals het gezicht, de armen, de benen, de hals, de handen, de buik en de rug. Pigmentvlekken kunnen vaker voorkomen vrouwen die anticonceptie gebruiken of zwanger zijn.

 

Symptomen van pigmentvlekken

Pigmentvlekken zien er afhankelijk van het huidtype te donker (bruin) of juist te licht (wit) uit ten opzichte van de huid. Hoe lichter de huidskleur, hoe donkerder de pigmentvlekken zijn. Andersom geldt ook dat hoe donkerder de huidskleur, hoe meer witte pigmentvlekken in het gezicht zullen opvallen. Daardoor geeft het een opvallend, cosmetisch onwenselijk uiterlijk, zeker op plaatsen als het gezicht. Bij een café-au-lait vlek is de kleur vaak wat lichter namelijk, licht-beige. Pigmentvlekken kunnen overal op het lichaam voorkomen. Ze kunnen echter wel afwijken qua grootte en dikte. Zie hieronder een overzicht van verschillende pigmentstoornissen

 

Melasma (zwangerschapsmasker)

Melasma ziet eruit als lichte tot donkere pigmentvlekken in het gezicht. Vaak ontstaat melasma tijdens of na de zwangerschap bij blootstelling van zon. Een combinatie van oestrogeen en progesteron stimuleren het aanmaken van melanine, waardoor er melasma ontstaat. Melasma wordt in de volksmond een zwangerschapsmakers genoemd, omdat het vaak voorkomt bij zwangere vrouwen. Soms uit het zich alleen op het voorhoofd of als snor. Melasma kan ook voorkomen bij niet zwangere vrouwen.

 

Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken kunnen lichte tot donkere pigmentvlekken zijn die vaak voorkomen op de aan de zon blootgestelde huid, zoals het gezicht, onbehaarde hoofdhuid, hals, decolleté en handruggen. Daarnaast ontstaat het vaak bij houdveroudering.

 

Hyperpigmentatie

Door verkeerde wondgenezing, acne of ontstekingen kan er hyperpigmentatie ontstaan. Pigmentcellen kunnen overprikkeld raken waardoor het pigmentatieproces wordt verstoord.

 

Moedervlekken

Moedervlekken zijn lichte of donkere pigmentvlekken, die overal op het lichaam kunnen voorkomen.  Dit zijn goedaardige opeenhopingen van pigmentvormende cellen in de huid. Moedervlekken zijn niet altijd bij de geboorte aanwezig maar ontstaan vaak later. Deze huidaandoening ontstaat door een toename van pigmentcellen in de lederhuid. De meeste moedervlekken ontstaan tussen het derde en twintigste jaar. Na het veertigste jaar kan het aantal moedervlekken weer afnemen.

 

Sproeten

Sproeten zijn goedaardige pigmentophopingen in de huid. Deze huidaandoening ontstaat vaak op plekken die aan de zon worden blootgesteld, zoals het gezicht, de armen, de benen en schouders.  Sproeten verdwijnen op den duur vanzelf bij het ouder worden óf bij verminderde blootstelling aan de zon.

 

Oorzaken van pigmentvlekken

Hoe pigmentvlekken precies ontstaan is niet bekend. De belangrijkste oorzaak bij het ontstaan van pigmentvlekken is overmatige blootstelling aan zonlicht of zonnebank. Het is daarom erg belangrijk om uw huid goed te beschermen tegen UV-straling. Ik adviseer een dagverzorging met SPF 30 van Dermaquest of Inspira Cosmetics te gebruiken. Ook zou Lycogel camouflage met een tint is heel mooi beschermend en de pigmentvlekken iets doen vervagen. De zonnebrand van Inspira Cosmetics heeft als het ware een zonnefilter, regelmatig smeren is zeker aan te bevelen.

Een andere oorzaak kan zijn een verstoorde hormoonbalans door zwangerschap of het gebruik van de anticonceptiepil. Ook een ontsteking van de huid kan pigment veroorzaken. De huid produceert dan te veel melanine.

 

Behandeling van pigmentvlekken

Heb je last van pigmentvlekken? Dit is natuurlijk niet prettig. Medisch schoonheidsspecialiste Sandra de Raat helpt jou om de pigmentatie te verminderen. Niet alleen van buitenaf, maar ook van binnenuit voor het beste resultaat!

 

Afspraak maken

Voor meer vragen over het verwijderen en/of verminderen van pigmentvlekken neem dan gerust vrijblijvend contact op met mij via de contactpagina.

 

Geschikte behandelingen en meer informatie